Jäkätystä

Että pitääkin ihmisellä olla tyhmiä jäkätyksen aiheita! (Ihmisellä tarkoitan tässä jutussa itseäni.) Jos välttämättä haluatte kuulla, niin tässä muutamia tylsyyksiä.

Jostain kansakoulun kauan sitten historiaan haipuneesta suomen kielen oppikirjasta on jäänyt aivoihini lause: Sanaa KYLLÄ käytetään liian usein, kun se voidaan lähes aina korvata jollakin vastaavalla sanalla.

Niinpä joka kerran katsoessani HALUATKO MILJONÄÄRIKSI -ohjelmaa ilahdun suunnattomasti, kun joku vastaa vaikkapa: tottakai! Jaajo Linnonmaan pakolliseen kysymykseen – Haluatko miljonääriksi? (kuuluu formaattiin). Ikävä kyllä, useimmat sortuvat hokemaan, että kyllä, kyllä.

Lukiossa minulla oli onni saada todella hyviä kielten opettajia, joista monet muistan yhtä elävästi kuin heidän eläessään. (Luulen heidän kaikkien jo opettavan jossain toisella tasolla. Tässä välissä sentään on jo kulunut 50 vuotta.)

Otetaanpa esimerkiksi ruotsinkielen opettajani TF. Hänen opeillaan olen selvinnyt ruotsinkielisten kanssa, sanoisinko sujuvasti.

Arvatkaa siis, ollaanko ärsytysportaan ainakin toiseksi korkeimmalla askelmalla, kun tiedotusvälineissä raakutaan tämän tästä -Noopel, Noopeli, Noobel, Nobel jne. TF:n mukaan Alfred Nobél oli ranskalaista sukujuurta, vaikka suku olikin sittemmin asettunut Ruotsiin.

Joten nimi Nobél kirjoitetaan heittomerkki e:n päällä ja lausutaan paino viimeisellä tavulla.

Yksi korvia raapiva puhetyyli on toisen persoonan passiivikäyttö: -Kun sä pelaat tällä tasolla, sä et voi sortua heikkouteen! Sun pitää joka hetki tietää, missä sä meet! Tuossa esimerkissä puhutaan toimittajalle, joka haastattelee urheilijaa.

Puhe ei kuitenkaan koske toimittajan heikkoutta. Ajatellaanpa vielä käsitehirviötä sukupuolineutraali avioliittolaki. Oman vähäisen ymmärrykseni mukaan sukupuolineutraalilla oliolla ei ole sukupuolta ollenkaan. Joten ihmisestä tuskin on kyse. Tarvitaanko siis tärkeää suomalaista lainsäätäjää määräämään tällaisten epeleitten avioliitoista, kysyn vain.

Tämän kysymyksen julkituotuani jätän Teidät sitä otsa tärkättynä pohtimaan.

Kiitos, kun ystävällisesti (tai enempi vähempi) kuuntelitte jäkätystäni!
Jääkää hyvästi! – Teidän TS


Tellervo Sarajärvi, syyskuu 2018


Takaisin edelliselle sivulle

Takaisin etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *