Varokaa, vaalit ovat tulossa!

Avaan aamulla sanomalehden ja selailen sitä. Näen monenlaisten naisten ja miesten kuvia. Kaikki ne ihmiset koettavat vaikuttaa meihin äänestäjiin katseilla, hymyillä. Ja ennen kaikkea hyvillä lupauksilla tyyliin: äänestä minua, tai ainakin meidän puoluetta, annan sinulle kaiken, jota sinä haluat.

Eri ikäisillä on erilaisia tarpeita ja toiveita. Niinpä lapsiperheille luvataan perhevapaita, suurempia lapsilisiä, pitempiä hoitovapaita, lisää lasten päiväkoteja lähemmäs kotia. Nuorille luvataan ilmaista koulutusta, uusia asuntoja, opiskelupaikkoja. lainoja , joista ei tarvitse maksaa, vain olemattomia korkoja kymmenien vuosien aikana.

Keski-ikäisiä houkutellaan lyhennetyillä työajoilla, pidemmillä vuosilomilla, roimilla palkankorotuksilla, ilmaisilla matkoilla yleisillä kulkuneuvoilla. Lisäksi oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen tiloja ja kulttuuria.

Meille ikääntyneille ja vanhoille luvataan pääsyä lääkärin luo heti, eikä kuukausien odotusten jälkeen. Eläkkeet kohoavat, poistetaan taitettu indeksi, joka on pienentänyt eläkkeitä palkansaajiin nähden.

Sen jälkeen, kun emme selviä omin voimin, meitä hoitavat aina iloiset ja aikaansa antavat hoitajat luxus- vanhainkodeissa. Ja paljon pienemmillä kustannuksilla kuin nykyisin! Hoitajat saavat kuitenkin palkkaa enemmän kuin nyt.

Tiivistetty slogan: Tämän kaiken minä annan teille, kunhan äänestätte minua, tai ainakin minunpuoluettani. Muista minun numeroni: 789! Mutta menepä kysymään puhujalta, kuka nämä kaiken maksaa, niin hän kääntyy nopeasti uuden uhrin puoleen ja aloittaa saman litanian alusta.

Kun jokainen puolue ja niiden edustajat lupaavat kaikille onnellisen elämän tässä hyvinvointivaltiossa, niin mikäpä meidän on elellä täällä. Olen äänestänyt jokaisissa vaaleissa siitä lähtien, kun sain äänioikeuden. Olen koettanut löytää sellaisen ihmisen, joka ei lupaa asioita, joita ei koskaan voi täyttää.

Monen vuoden ajan olen äänestänyt naista, ajattelen että naiset ovat lähempänä tätä tavallisen ihmisen elämää ja arkea. Miespuolisista ehdokkaista moni on koko elämänsä tehnyt vain politiikkaa. Eivät tiedä tavallisesta arjesta mitään, koska vaimo hoitaa kaikki kodin asiat. Joskus
onnistaa, mutta useinkaan minun ehdokkaani ei pääse toivomaansa paikkaan. Olen muuten äänestänyt Tarja Halosta presidentiksi Thaimaassa Suomen lähetystössä rantalomalla ollessani.

Pikku juttu vielä. Kyllä lapsetkin tulevat tietoisiksi, kun kuulevat esim. televiossa puhuttavan politiikkaa. Me olimme kauan sitten äänestämässä eräällä koululla Tikkurilassa ja kolmevuotias poikamme mukana. Seisoimme aulassa odottamassa.

Siitä aulasta lähti leveät portaat toiseen kerrokseen. Poika katseli portaita ja kysyi kovalla, kirkkaalla äänellä: tuoltako se Kekkonen tulee? Ihmiset nauroivat ja sanoivat, että pienetkin tietää, mitä varten tässä seisotaan.


Raili Eronen, maaliskuu 2019


Takaisin edelliselle sivulle

Takaisin etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *