Vaalit tulossa – missä ikääntyneiden keulakuva?

Katsoin eilen eduskunnan kyselytuntia. Sellaista älämölöä on jo rasittavaa kuunnellakin. Kaikki edustajat syyttelevät entisiä ja nykyisiä ministereitä tekemisistä- tai tekemättäjättämisistä.

Vastenmielistä seurattavaa. Tuosta joukosta olisi nyt sitten valittava sopiva edustaja tai sitten joku ihan uusi, joka lupaa hoitaa ikääntyneiden sekä vanhusten ja lasten asiat kuntoon. Vaikea uskoa, että pelkällä puhumisella asiat järjestyisivät.

Kaikkihan on kiinni arvostuksesta. Vanhukset eivät ole mediaseksikkäitä, vaikea sille ryhmälle on saada rahaa. Suomessa on noin puoli miljoonaa yli 74-vuotiasta ja heidän hoivansa sekä hoitonsa tulee kaikkein kalleimmaksi. Sehän on kuin heittäisi rahaa kankkulan kaivoon, eiväthän he tuota mitään. Parasta olisi, kun sulkisi silmänsä kokolössiltä.

Miten on mahdollista, että tässä onnellisten ihmisten sivistyneessä valtiossa, johon muut maat katsovat ylöspäin, on näin huonosti hoidettu seniorikansalaisten asiat? Olisiko muutaman vanhuksen tehtävä polttoitsemurha keskellä Helsinkiä? Siinä Stockmannin edessä ja kutsuttava sitä ennen toimittajat paikalle? Kohta leviäisi sensaatiomaiset kuvat Suomen vanhusten kohtalosta. Mutta, mutta pitäisihän asioihin saada joku roti ja reippaat sekä järkevät edustajat edistämään vanhojen asioita.

Vuosia sitten oli vammaisten asioita oli edistämässä Kalle Könkkölä ja hyvin edistikin. Saimme matala-askelbussit ja junat sekä hissejä kaikkiin julkisiin rakennuksiin. Asuntojen ovia levitettiin ja kynnyksiä mataloitettiin. Kaikesta tuosta uudistuksesta ovat myös hyötyneet liikuntavammaisten lisäksi myös vanhukset ja lastenvaunujen kanssa liikkuvat. Sellaisia ”kalleja” tarvittaisi nytkin.

Kaikissa tiedotusvälineissä ja medioissa on tuotu jo riittävästi esiin epäkohtia vanhusten hoidossa. Nyt tarvitaan toimintaa. Mutta kuka olisi tarpeeksi vaikutusvaltainen henkilö hoitamaan ikääntyneiden ja vanhusten asiaa, ryhtymään keulakuvaksi?

En ole löytänyt yhtään naista tai miestä, joka olisi riittävän mediaseksikäs vanhusasiaa edustamaan ellei sitten Aira Samulin tai Lenita Airisto. Heillä itsellään on asiat kunnossa, varakkaita ja viisaita naisia. Onnittelut heille. Valitettavasti he eivät ole ehdokkaina-ainakaan tänä keväänä.


Seija Eklund 1.3.2019


Takaisin edelliselle sivulle

Takaisin etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *