Aihepiiristä Salaperäinen kaupunki: Salaperäinen naapuri

– Eli mitä tapahtui 3. kerroksen asunnossa numero 13 viime yönä?

Mistä tuo ihana tuoksu tulee? Menen lähemmäksi ovea, työnnän nenäni lähelle postiluukkua ja nuuhkaisen syvään. Tuoksu herättää aistini. Siirryn lapsuuden lauantaiseen pullan tuoksuun, jossa on aavistus vastalämmitetyn saunan-ja vihdan tuoksua. Imppaan syvään ja samassa siirryn kesäiselle mansikka-aholle. Kuulen selvästi pörriäisten surinaa ja tunnen jopa auringonlämmön kasvoillani. Lumoavaa.

Joku tulee alas portaita, vetäydyn oven edestä, otan asiallisen ilmeeni ja tervehdin tulijaa. Hän on yläkerran äksy, vanhempi herra. Nyt hän pysähtyy, hymyilee ja tervehtii. Hämmennyn. Hän katsoo merkitsevästi ja kysyy: ”Oletko sinäkin nuuhkinut oven numero 13 postiluukusta tulevaa tuoksua?” Tunnustan. Hän naurahtaa ja sanoo itsekin syyllistyneensä samaan. Silloin sieltä oli tullut sama parfyymintuoksu, jota hänen ensirakkautensa oli käyttänyt, kun he nuorina kiertelivät maailmaa. ”Mutta kuka siellä asuu”, kysyin. ”En ole koskaan nähnyt kenenkään menevän tai tulevan sieltä. Tiedän sen koska käytän aina portaita terveyssyistä”, vastasi mies. ”Haluaisinpa joskus soittaa ovikelloa ja pyytää vaikka sokeria lainaksi. Mielenkiintoista olisi nähdä, kuka tulee avaamaan oven”, sanoin. Mies piti ajatusta hyvänä ja erosimme hyvässä hengessä.

Yhtenä aamuna rohkaisin mieleni ja soitin railakkaasti numero 13 ovikelloa. Kukaan ei tullut avaamaan eikä sisältä kuulunut hiiskaustakaan. Omituista?

Uteliaisuuteni vaati vastauksen ja soitin isännöitsijälle. Kysyin kuka asuu huoneistossa numero 13? Isännöitsijä etsi tovin vastausta ja sanoi sitten ”Ei siellä ketään asu, ei ole asunut vuoteen. Se on ihan tyhjillään.” Minä vastasin: ”Siellä on pakko asua jonkun, sillä sieltä tulee postiluukun kautta ihanaa tuoksua, väitin vastaan. Eikö sinne voisi kuitenkin mennä vaikka vilkaisemaan?” Isännöitsijä piti pitkän tauon ja kysyi sitten mitä lääkettä käytin. Nolostuin ja lopetin puhelun. Niin, enhän minä ollut ainoa, jonka tuoksu oli lumonnut. Mutta oliko tuo yläkerran mieskään todellinen? Päätin olla kertomatta asiasta enää muille.


Seija Eklund (aiemmin Kajava)  27.9.2018


Takaisin edelliselle sivulle

Takaisin etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *