Aihepiiristä Päivä elämästäni: Mitä ajattelin vesivoimistelussa

Seison hartioita myöten lämpimässä vedessä terapia-altaassa.
Nuori miesohjaaja laittaa musiikin kovalle ja niin alkaa puolen tunnin vesivoimistelu Jätkän humpan sävelin.

Altaan takaosasta katson, kuinka harmaat päät nousevat ja laskevat musiikin tahdissa. Tulee mieleen Saimaan norpat. Minäkin tunnen olevani norppa. Alkaa hymyilyttää. Katoan muistoihini. Näen pitkän elämäni kaaren kevyestä pikkutytöstä jäntevään naiseen ja nyt hauraaseen vanhaan naiseen, joka polkee vettä. Kuinka olen tänne joutunut tai edes päässyt? En olisi voinut kuvitella, että jonain päivänä kuulun tähän raihnaiseen ryhmään.

Ohjaaja vaihtaa musiikin Tapani Kansan pontevaan lauluun r-a-k tai jotain sinne päin. Ohjaaja hyppää altaan reunalla kuin kumipallo ilmaan ja kehottaa meitä samaan. Vesi vastustaa liikettä ja kaikki tuntuu raskaalta ja hitaalta. Ohjaaja näkee ylhäältä veden läpi ryhmän räpiköimisen. Mieleni karkaa taas omille teilleen ja muistan ajat jolloin ruumiini totteli toiveitani ja lihakseni reagoivat käskyihini hypätä, pyöriä, taipua, ponnistaa ja ottaa vauhtia räjähtävästi. Palaan altaaseen ja kuulen Tapani Kansan reippaan äänen. Viimeisessä lehtikuvassa Kansa näyttää sairaalta. Isot pussit silmien alla, mutta hän on päättänyt kiertää joka tapauksessa Suomea konserttien merkeissä. Ei vaan pysty lopettamaan.

Alkaa taas hymyilyttämään oma pienuuteni ja voimattomuuteni. En vastaa enää ruumiistani. Se on ajan kuluttama kuori, valmiina luovuttamaan lopullisesti elämän taistelussa. Pelkkää tekohengitystä elämänkaaren kalkkiviivoilla. Ihmisen biologinen ikä on noin 40 vuotta, mutta saamme reilusti lisäaikaa, kun meitä korjataan, vaihdetaan kehon osia ja kuntoutetaan yhä uudelleen ja uudelleen. Vielä kun saisi tuon pään vaihdettua raikkaisiin ajatuksiin.

Ihmiset kuolivat ennen nälkään, sotiin ja tauteihin. Nyt kuollaan liialliseen syömiseen ja yksinäisyyteen. Yhteiskunnalla on varaa hoitaa yhä huonompikuntoisia ja täysin hyödyttömiä ihmisiä. Olemmeko menneet liian pitkälle?

Palaan polkemaan vettä. Kaikki hyvin toistaiseksi.


Seija Eklund (aiemmin Kajava) 13.9.2018


Takaisin edelliselle sivulle

Takaisin etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *