Aihepiiristä Hämärän hyssy: Hämäränhyssyä ja Kaamosta

Hämäränhyssy. Hauska sana, mutta mitä se tarkoittaa?
Tietokirja sanoo, että se on aika, joka jää päivänvalon ja pimeyden väliin.

Kotiliesi-lehdessä oli vuonna 2014 artikkeli ”Tarinoita kaamos- ja pimeänajan puuhista entisaikaan”. Siinä eri ihmiset kirjoittivat, että ennen ei ollut aikaa tunnelmoinnille. Siinä oli tunnelmaa tarpeeksi, kun pimeässä menit ulkohuussiin taskulampun kanssa.

Ennen ei ollut varaa edes syysmasennukseen, ei ainakaan minun lapsuudessani. Jos olisin sanonut äidilleni, että haluaisin loikoilla pehmeällä sohvalla suklaata syöden ja punaviiniä juoden villasukat jalassa, niin hän olisi tiputtanut kamferitippoja sokeripalalle ja työntänyt sen suuhuni ja sanonut ”nyt lopetat tuon järjettömän höpötyksen”.

Koko käsitys hämäränhyssyn torjumisesta on vasta viime vuosina vedetty esille. Pitkä lista ohjeita kuinka torjua kaamosmasennusta.

Tanskan kielestä tulee ”hyggeily”, joka tarkoittaa, että tehdään asiat kiireettömästi ja nautitaan enemmän. Ei siis suoriteta asioita. Hyggeillä voi brunssilla ystävien kanssa tai kävellä meren rannalla tai mikseipä istua valmiiseen pöytään.

Tuo hyggeily -sana on sukua ”konmarittamiselle”. Se tarkoittaa sitä, että luettuasi pari japanilaisen Kon Mari -nimisen nuoren naisen kirjoittamaa kirjaa tavaroiden oikeasta järjestämisestä, kaikki sujuu taas elämässäsi. Tietysti vain siinä tapauksessa,että olet saanut ensin hankituksi niin paljon kamaa, että on mitä järjestää.

Mitenkä olisi suomalainen metodi, jossa ei torjuta hämärää eikä edes hyssyä. Annetaan vaan tapahtua. Napsautetaan telkku päälle lemppariohjelman kohdalta, otetaan kahvia, teetä tai konjakkia viereen ja nautitaan.

Vilkkaammat ihmiset, joita kaamos häiritsee voisivat mennä kirkasvalohoitoon
kauppakeskuksiin, katsella värikkäitä tavaroita ikään kuin silmäkarkkeina ja miksei nauttia myös kupillista erikoiskahvia. Mieliala nousee ja taas on yksi kaamospäivä takanapäin.

Kohta jo on pantava verhoja eteen, ettei kevätaurinko häikäise silmiä.


Seija Eklund (aiemmin Kajava) 16.11.2018


Takaisin edelliselle sivulle

Takaisin etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *