Syntymäpäivänä 2118

Meillä oli tänään tasavuosien päivät vaimoni kanssa. Hänelle tuli sata ja minulle kahdeksankymmentä täyteen. Perheen kesken pidettiin pienimuotoinen juhla. Siihen osallistui 300 henkeä, toisin sanoen kaikki sukuun kuuluvat, joita asia kiinnosti.  

Meitä oli paikalla kahdeksan, isovanhemmat ja myös tasavuosia täyttävät lapsemme. Kaukaisimmat vieraat olivat kuumatkalla, loput kotonaan eri puolilla maailmaa. Osa joutui osallistumaan yölläkin, mutta siihen on jo totuttu. Luonnollisen kokoisella 3D- virtuaalilaitteistolla interaktiivinen tunnelma oli riittävän aito joka paikassa.

Väestön kasvua ajatellen teetimme vain kaksi lasta. Vanhempi otettiin vauvakoneesta äitinsä 40-vuotispäiväksi ja nuorempi 10 vuotta myöhemmin. Vauvakoneet ovat  osoittautuneet suosituiksi, kun munasolut ja siittiöt voidaan valita ja valmentaa optimaalisesti sekä käynnistää toivotulle ajalle.

Kone vastaa täysin sikiön luonnonmukaista kehittymistä, mutta välttää riskit ja äidin kivut. Jotkin kuppikunnat eivät anna tehdä geenikorjauksia eettisistä syistä. Samoin vastustettiin aikoinaan geenimuunneltujen kasvien ja lihan käyttöä ruokiin. Ihan alkukantaisten pelkojen vuoksi jotkut haluavat vielä kieltää  koneälynkin, vaikka komentojärjestys on varmistettu pysymään ihmisillä.

Katselimme kuvatallenteita isovanhempien elämästä. Katselusta on tullut sukutapaamisten perinne. Suosikiksi on muodostunut isoisoäitini. Hänen kuvauksensa lehmien paimentamisesta ja Pohjanmaan tulvista keväisin tuovat alkukantaiset olosuhteet elävästi esiin. Lehmiä ei nykyään näe kuin reservaateissa tai höpsähtäneiden taiteilijoiden nurkissa. Maito ja eläinten liha häipyivät elintarvikkeista jo isovanhempien ollessa satavuotiaita.

Vuosituhannen vaihteessa eläneinä he saivat kokea siihen asti nopeimman teknisen ja sosiaalisen muutoksen. Tuhansia vuosia vallinnut maatalous ja alkeellinen teollisuus jäivät sivuosaan.  Tietokoneet ja robotiikka ovat ovat tuoneet ihmisille paljon vapautta ajankäyttöön. Jos ei löydä harrastuksia, voi osallistua yleishyödyllisiin töihin. Siitä joutuu kyllä maksamaan korvauksen, jonka suuruus riippuu työn vaativuudesta. Pelkkään löhöilyyn ja nautintoaineisiin keskittyvät ihmiset häviävät väestöstä luonnollisena poistumana suhteellisen nuorina.

Itse olen tilastojen mukaan keski-ikäinen ja haluan hoitaa mielenkiintoista tehtävääni vielä vuosikymmeniä. Kromosomien telomeerikorjaukset ovat tuoneet mahdollisuuden viivästyttää kudosten vanhenemista. Vaikka menetelmä on kallis, se on mahdollinen. Pelkillä kantasoluista kasvatettujen elinten käytölläkin päästään  mielestäni riittävään ikään.

Innolla olen ollut kehittämässä  avaruusmatkailun välineistöä pitkiä etäisyyksiä varten. Mullistava keksintö neutriinojen käytöstä aurinkotuulen apuna on ratkaissut nopeuden lisäämisen lähelle valon nopeutta. Niillä nopeuksilla liikkuvien aika hidastuu kouriintuntuvasti, sen  voi kokea itse, jos ei muuten usko.

Vaikka sen tekniikan nykyinen käyttö rajoittuu aurinkokuntamme sisälle, jo käynti sen äärireunalla antaa perusteita matkalle ulkoavaruuteen. Eilinen uutinen Uranuksen ryhmän paluusta oli vakuuttava. Vastaanottamassa olivat mm. tutkijoiden lapset, jotka olivat jo ohittaneet vanhempansa vuosissa.

Ihmiseloa aikaisemmin haitannut energian rajallisuus on historiaa. Nyt sen saanti  ja väestön kasvun hallitseminen on hävittänyt pelon elintilan loppumisesta ja tehnyt mahdolliseksi palauttaa ns. alkuperäistä luontoa ja muitakin kiinnostavia asioita. Nostalgian ja historian harrastajat ovat riemuissaan. Vanhat ja jo riutuneet uskonnot, mm. juutalaisuus, kristinusko ja islam ovat alkaneet elpyä viehättävine erikoisuuksineen.

Eräs konservatiivinen ryhmittymä puuhaa parhaillaan paratiisia ja helvettiä Marsiin. Laitokset ovat kylläkin varattuja tosiuskovaisten kohteiksi. Kustannuksia alentaa huomattavasti yhteisen jumalan tekeminen. Jumalien käyttövoimaksi tarvitaan nimittäin energiaa enemmän, kuin aluksi luultiin. Epäilijät vihjaavat, että luomukseen jää kaikesta huolimatta jotain uskomatonta (siis epäuskottavaa).


Juhani Niiranen


Takaisin edelliselle sivulle

Takaisin etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *