Kirje menneisyyteen: Hei sinä isomummini vuodelta 2018!

Ullakolla olevasta arkusta löysin tänään sinun vanhoja tavaroitasi. Kuinka lieneekin säilynyt melkein 100 vuotta monia mielenkiintoisia esineitä. Erityisesti innostuin löytämästäni pienestä vihkosesta, johon olit kirjoittanut käsin. Myös kirjasesta, jonka olit tehnyt koneella, ilmeisesti ensimmäisellä tietokoneellasi. Kerrot niissä mitä olet tehnyt ja ajatellut silloin kauan sitten.

Luin päiväkirjaasi ja ihmettelin sinun päivittäisiä töitäsi, joista olit kirjoittanut. Kyllä te olitte kovin vananaikaisia silloin monissa asioissa.

Siispä nyt kerron omaan päivääni kuuluvia asioita omalla tietokoneellani. Meillähän ei enää tarvitse kirjoittaa mitään. Menemme koneen luo, joka on erilainen kuin se. jota sinä kutsuit tietokoneeksi. Istumme sen ääreen ja ajattelemme sitä asiaa, josta aiomme kirjoittaa.

Laitan piuhat otsalleni ja alan ajatella sitä, mistä aion kertoa. Sitä mukaa, kun mietin, minun koneeni kirjoittaa sen muistiinsa. Jos haluan lähettää sen asian edelleen jollekin, ajattelen sitä henkilöä ja kirjoitus lähtee hänelle.

Mieheni tuleekin nyt juuri kotiin ja syömme. On lounasaika. Kysyn, mitä haluat syödä? Tässä punaisessa purkissa on alkupalat, vihreässä purkissa pääruoka ja keltaisessa purkissa jälkiruoka. Montako pilleriä otat? Ei tarvitse laittaa ruokaa, eikä tiskata astioita, niin kuin sinä olet aikanasi tehnyt. Edistynyt ruokailu, eikö vaan? Tosin meillä käytetään pillereiden valmistukseen paljon uusia aineita, joita sinä et ollut tottunut aikanasi syömään. On uusia matoja, muurahaisia, ampiaisia, kärpäsiä ja kasvillisuutta, jota on kehitelty vuosien mittaan entisiä kasveja jalostamalla.

Kysyn mieheltäni: Millä sinä tulit kotiin. Hän kertoo tulleensa sellaisella autolla, jonka hän kutsui lähtöpaikalle ajatuksen voimalla. Auto tuli itsekseen, ovet aukenivat ja hän istuin kyytiin. Autossa ei ollut kuljettajaa, sehän on jo meillä ihan vanhanaikaista. Taisi näitä itsestään kulkevia autoja olla jo sinun aikanasi. Nyt niistä on tullut uusia parempia versioita.

Isomummoni, sinä kerroit siivoavasi kerran viikossa. Kun minä vainkatson Alberttiin, niin se lähtee heti lattiaa pyyhkimään ja samalla katson vetoavasti Annastiinaa, niin se puhdistaa ikkunat. Albert ja Annastiina ovat siivousrobotteja, joita on ohjelmoitu tekemään monenlaisia asioita. Niitä on jokaisessa kodissa ja ne toimivat ihan katseen voimalla.

Lapset ovat lähteneet kouluun. He kulkevat sinne liikkuvia katuja pitkin. Sinun aikasi jalkakäytävät ovat motorisoitu, ei tarvitse kävellä.

Rahaa, jota sinä käytit ostoksiisi, ei ole olemassakaan. Kaikki toimii avaruusajan bitteinä, joten kenenkään ei tarvitse huolehtia maksuistaan millään kortillakaan. Pilven kautta kulkee koko nykyinen rahaliikenne.

Isomummi, sinä kirjoitat, että pelkäät vanhaksi tulemistasi, koska voit joutua johonkin laitoshoitoon. Ja että siellä kaikki tulisi toimimaan mekaanisesti, robottien avulla. Koneet eli robotit toimittaisivat kaikki asiat: syöttävät ja juottavat, vaihtavat liinavaatteet sängyssäsi ja myös pukevat päällesi. Lukevat sinulle, kun et enää näe itse lukea, vaihtavat vaippasi.

Kuulehan, ei sinun robotteja olisi tarvinnut pelätä. Nyt meillä lähes kaikki toimii robottien avulla. Se tekee arkielämän helpoksi ja jää aikaa kaikkeen mukavaan, kuten sinulle kirjoittamiseen.

Ilmasto on lämmennyt 100:n vuoden aikana tuntuvasti. Meillä on ns. talvi vain joulu- ja tammikuun ajan. Helmikuussa kukkivat jo krookukset ja kesälomakausi alkaa. Järvissä on lämmin vesi, 24 astetta jo maaliskuussa ja siitä vielä lämpenee. Kesäkuukaudet maalis- lokakuuhun ovat kesää, marraskuussa on värikäs syksy ja jouluksi sataa lumen, joka sulaa pois tammikuussa.

Varmasti tästä tykkäisit, sillä luin sinun kirjoittaneen, ettei talvea tarvitsisi olla ensinkään. Huomaan, että et enää ole hiihtänyt, sillä olithan kova hiihtämään, se huomaan vihkostasi. Olit kirjoittanut ylös hiihtokilometrejä ja pyöräilyretkiä.

Nyt minun pitääkin tämä ajattelu lopettaa. Nykyisessä suuressa televisiossamme alkaa Kauniit ja rohkeat. Se on sama sarja, jota sinäkin olet katsonut. Minua kiinnostaa nähdä, monennenko kerran Brooke menee tänään vihille.

Paljon terveisiä Sinulle isomummi sinne menneeseen, toivottelee tyttären tyttäresi tyttären tytär Raili.

PS Huomaatko, minulla on sinun nimesi. Vanhat nimet ovat taas tulleet muotiin.


Raili Eronen


Takaisin edelliselle sivulle

Takaisin etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *