Se oli pitkä se perjantai

Se oli pitkä se perjantai, niin kuin voi vain alle kymmenvuotiaan päivä olla, kun ei saa mennä edes ulos. Oli oltava hiljaa ja kulutettava päivää miten parhaiten osasi. Miten osasin? Sitä en todellakaan muista.

Ei meillä oltu mitenkään uskonnollisia. Kuitenkin määrättyjä sääntöjä oli noudatettava. Vain vaari kävi joka sunnuntai kirkossa, ja hänellä oli aivan oma paikkansa kahden muun miehen kanssa, aivan alttarin lähellä. Vaari muistaakseni istui penkin oikealla reunalla.

Päivä oli pitkä. Rukoilin ja pyysin isää, että pääsisin ulos edes vähäksi aikaa: – Ei, sanoi isä jyrkästi. – Nyt olet sisällä. Huomenna sitten.

Edellinen päivä oli ollut isälle kiireinen. Muistan hänen rakentaneen monta kottaraisen pönttöä. Ainakin kolme. Sitten hän oli ripustanut ne pihakoivuihin. Nyt vain odotettaisiin milloin kottaraiset saapuvat.

Mutta se suuri asia, minkä isä oli tehnyt, oli keinu saunan taakse. Tuvan ikkunaan se ei näkynyt, mutta siellä se odotti.. Ja juuri sinne olisin halunnut lähteä. Aivan ehdottomasti. Mutta siihen tuli jyrkkä ei. Pitkänäperjantaina ei keinuta.. Sisko oli vielä niin pieni, että hän ei osannut pyrkiä.. Mutta minulle päivä oli itkuinen ja andistava.

Kulutin aikaa roikkumalla ikkunan luona, jos vaikka olisi näkynyt niitä kottaraisia. Näkyikö niitä? En muista. Mutta päivän pituuden muistan. Eikä lohduttanut yhtään, vaikka mummu oli sanonut, että jos pääsiäisaamuna päivä on kirkas, ja jos jaksan nousta aikaisin ylös, niin voin nähdä kun aurinko tanssii. Tuntui hassulta, että aurinko tanssisi, mutta mummu oli harvoin väärässä.

Miten sain sen pitkän päivän loppumaan? Sitä en muista. Uskalsinko edes leikellä paperinukkeja? Sillä se oli mielipuuhaani. Piirsinkö? Luinko ehkä ainoaa kirjaani, joka minulla oli Aapisen ohella. Turun tädin tuomaa ”Kultaista kotia”? En muista. Mutta vielä tänä päivänäkin muistan, miten pitkä voi päivä olla.

Ja että saunan takana odotti keinu.
Ja minä odotin.
Ja jossakin oli ristiinnaulittu Jeesus.


Ritva Anttonen


Takaisin edelliselle sivulle

Takaisin etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *